PDA

View Full Version : cùng làm đề học sinh giỏi tiếng anh lớp 10,11



iquynh
24-05-2011, 09:28 AM
Ḿnh là thành viên mới của diễn đàn, năm nay ḿnh học lớp 10, rất thích học tiếng anh và ḿnh đă từng làm kha khá các đề học sinh giỏi muốn chia sẻ với các bạn cùng làm, mỗi bài thi là 180 phút. Nhưng giờ là luyện đề nên các bạn không cần quá sát sao thời gian nhưng có thể bấm thời gian th́ càng tốt. mỗi đề có một bài luận các bạn có thể làm hoặc không nhưng cũng là để các bạn tham khảo đề và luyện kĩ năng viết. mong các bạn ủng hộ. thank you very much!
p.s nếu có điều kiện các bạn nên in đề ra để tranh thủ làm lúc rảnh rỗi v́ làm đề trên giấy sẽ có hiệu quả hơn là làm trên máy!:51_002:
đáp án ḿnh sẽ post sau 4 ngày và đồng thời post đề mới, các bạn chỉ cần làm và ghi nguyên đáp án cho từng bài, ḿnh sẽ đánh điểm cho các bạn nhé!
hăy tự do thảo luận nhé, có ư kiến ǵ cứ mail cho ḿnh nguyen_hoa_quynh_95@yahoo.com.vn hoặc nick yahoo nguyen_hoa_quynh_95



MÔN: ANH VĂN – LỚP 10



(Thời gian làm bài: 180 phút)


PART ONE: PHONETICS (10 points)
Choose the word whose bold part is pronounced differently
1. A. death
B. ease
C. breath
D. leather

2. A. ambitious
B. background
C. humanitarian
D. journalists

3. A. turn
B. suburb
C. curry
D. resurface

4. A. peace
B. tease
C. instead
D. leader

5. A. of
B. off
C. profile
D. prefer

Choose the word whose stress pattern is differently
6. A. powerful
B. composer
C. musician
D. traditional

7. A. lyrical
B. emotion
C. favorite
D. classical

8. A. entertain
B. atmosphere
C. serious
D. joyfulness

9. A. understand
B. appearance
C. remember
D. employer

10. A. nation
B. nature
C. nationality
D. national

PART TWO: GRAMMAR AND VOCABULARY
A. Put each verb in parentheses into an appropriate form (10 points)
· What a shame! I’d rather you (1. not dismiss)__________________________ like that.
· When I noticed the blank stare he (2. give)_____________________________ me, I (3. realize)______________ that he didn’t understand me.
· Would you be so kind as (4. switch off)____________________ the light when leaving?
· Just inside the outer layer of the earth’s atmosphere (5. be)___________________ the elements necessary to protect it from ultraviolet rays, extreme temperature and threatening foreign substances
· The Swedish scientist, Alfred B. Nobel, left money (6. award)___________________ to people who have done something important to help humankind.
· I didn’t see anyone, but I felt that I (watch)_____________________.
· It’s imperative that the wildlife program (8. broadcast)__________________ tomorrow.
· The president (9. deliver)__________________________ a speech, but in the end he (10. change) _____________________ his mind

B. There are 5 mistakes in this paragraph. Find and correct them. (5 points)
A recent investigation by scientists at the U.S geological survey shows that strange animal behavior might help predictable future earthquakes. Investigators found such occurrences about ten kilometers from which a fairly recent earthquake took place. Some birds did strange sounds and flew about wildly, dogs barked and ran around controllably. Scientists believe that animals can sense these environmental changes as early as several days before the disaster. In 1970 after observing animal behavior, the Chinese scientists were able to predict a terrifying earthquake. Although hundreds of people were killed, the government was able to evacuate millions of another people and thus keep the dead toll at a lower level
1. .............................................
2. .............................................
3. .............................................
4. .............................................
5. .............................................

C. Fill in each blank with one appropriate preposition. (5 points)
· The monk told me that the old woman had not really dies. He said that she simply passed (1)_______ her next life
· When we had worked (2)_____ the cost of a holiday abroad, we decided to stay at home
· The shop is closing down and selling (3)_____ all the stock (4)_____ reduced price
· BBC stands (5)_____ British Broadcasting Corporation
· I can pay (6)_____ the money you lent me after I have been to the bank
· They wouldn’t let me in the pub as I was (7)______ age
· We met at the hotel completely (8)______ coincide
· Most high school students look up (9)_______ the star player on the football team
· When I was looking through my papers, I came (10)______ this picture

PART THREE: READING
A. You are going to read an article about digital photography. Five sentences have been removed from the article. Choose from the sentences A-F the one which you think fits each gap (1- 5). There is one extra sentence which you do not need to use. (10 points)


Everything you should know about



DIGITAL PHOTOGRAPHY

What is a digital photograph?
A digital photograph is a photo, produced with computer techniques, made up of hundreds of thousands or millions of tiny squares of color. (1) _______. If you look at a digital photograph through a magnifying glass you can see the separate dots of color. The quality of any digital photo depends on the number of pixels per square centimeter - the more pixels, the better the photo, which in why you should always try to buy the best digital camera you can a fiord
Why should I "go digital"?
There are many reasons why people ought to consider changing from ordinary cameras to digital photography. (2) _______ . You don't waste time going to the shops for your films or photos, and you don't have to spend money on films. There is also the advantage that digital photography is instant. You can view your pictures immediately allowing you to decide which photos you want to keep and which you don't. No more wondering if you should have taken a photo or not - with digital cameras you can take the picture first and decide later whether or not you want it. Of course, with digital technology you are able to change your picture so that it looks great anyway - that's an­other huge plus, when it comes to digital cameras. Lastly, and something we all ought to think about, is the fact that digital photography doesn't use toxic chemicals that often end up in our rivers und lakes.
How does it work?
You don’t need to be a computer wizard to use digital cameras. Put simply, what happens is that the camera produces your picture in digital format- i.e., made up of pixels- so that it can then be "read'' by your computer. (3) _______. They can be saved until you want to use them, included in letters you’ve written on your computer or sent to friends and family in an e-mail.
Which type of digital camera should I buy?
First of all, when you're looking at digital cameras and thinking, "Which one shall I buy'?', bear in mind that nobody yet knows what a digital camera ought to look like, so there are lots of strange shapes and sizes. (4) _______ . Secondly, there is the cost. At the cheaper end of the market, there are the "point and shoot” cameras. These cameras are fully automatic and anybody just starting digital photography should begin with one of those. They're so simple that alter only a couple of weeks, you should have learnt all you need to know about how to use the camera. (5) _______ . Some of these are a bit too complicated for everyday use. At the top end of the price scale are profes­sional cameras and digital video cameras very expensive and only necessary for the serious photographer.
Checklist
If you’re buying a digital camera for the first time, you can easily get confused. 'Therefore, before spending your money you should think about why you want the camera and what you are planning to use the pictures for. Will you be taking pictures indoors or outside? What kind of picture do you want to take - landscapes, portraits, sports shots, etc? Do you want to take pictures of things close up or far away? All these questions affect the kind of camera you should choose. When you've thought about all these questions, you should be ready to make your choice.

A. Once your photos are stored on your computer, you can decide what you want to do with them.
B. You can change these pictures with your digital camera if you follow the instructions
C. However, the design doesn’t make any difference to the camera's performance and you shouldn't be too influenced by this.
D. The technical name for these squares is picture-elements or pixels.
E. For more money you can buy one of the mega pixel cameras, which, as their name suggests, produce better quality photos by using more pixels.
F. For a start, digital cameras save you both time and money

B. Read the text. For questions 1-5, choose the answer (A, B, C or D) which you think fits best according to the text. (10 points)


ARE YOU A HEART BROKEN TEENAGER?

If you've been let down by a boyfriend or girlfriend, you're probably hurting. It's not stupid or childish to feel like this.
Your boyfriend or girlfriend has told you they don't want to go out with you any more. You feel rejected, alone, unwanted and miserable. You had thought that thisrelationship would last forever and now it's over. Let's be honest - it's a horrible feeling. Maybe the worst feeling you've ever felt. Per­haps you feel that life is not worth living and you'll never get over it. You probably feel that no one has ever felt this way before
It may sound impossible now, but you will get over it. It just takes time. And you're not alone almost everyone goes through this at some point in their life. It's an important part of growing up and actually makes us stronger. What you mustn't do is think that you have failed. Remember: relationships aren’t like exams
If a friend came between you and your boyfriend or girlfriend and helped cause the relationship to end, you'll be dealing with feelings of betrayal as well. If your parents or friends disapproved of your relationship, you might also feel humiliated and embarrassed about discussing how you feel. These feelings are normal, but it does help to talk. Try talking to your parents and friends - they may be more sympathetic than you think. Ask your parents about their first relationships. The chances are they went through similar experiences
Don't do anything impulsive. It might seem a good idea to go out and get a tattoo or your nose pierced, but you'll probably regret it in a few days. That doesn't mean you shouldn't treat yourself how about buying some new clothes or getting a new hairstyle. Is there a film you've been wanting to see at the cinema for ages'? Not sure whether to go to that party you'd been in­vited to? Go! And if you're worried that your ex-boyfriend or girlfriend might be there - let them see you can have a good time without them. That will make you feel better!
Sometimes couples who split up get back together and sometimes they don't. Don’t sit around and wait you’re your ex to call to say they’ve made a mistake and think you should start going out with each other again. The chances are that won't happen, but it's actually more likely to come about if you just get on with your life rather than sit at home waiting for the phone to ring. It may sound corny, but there are plenty more fish in the sea. You will - in time - find someone new. But don't be tempted to rush into another relationship. This is called going out with someone "on the rebound". This kind of relationship in week, it will be bearable. In a month, you'll be able to laugh about it. In a year, it will all seem ancient history, as you're not together for the right reasons. Give it a little lime before you start your next relationship
Here is one other thing to remember. You've just experienced one of the most traumatic things that people experience. From now on, things can only get better. Each day, you'll feel slightly less unhappy. You've got a lot of life ahead of you – look to the future and go out and enjoy yourself!

1. According to the writer, heartbroken teenagers often feel that they
A. have wasted their time being in the relationship.
B. do not understand why the relationship came in an end
C. are the only person who has experienced this situation
D. should have been more honest about their feelings
2. A heartbroken teenager might have "feelings of betrayal" when


A. their parents did not want the relationship to succeed.



B. they don't feel able lo talk about their feelings.



C. their partner was responsible for the relationship ending

D. someone they trusted got involved in the relationship


3. How should heartbroken teenagers react if they see their former partner at a party?



A. They should be concerned about their former partner.



B. They should show that they are better off now.



C. They should make it clear that they can survive on their own



D. They should see what their former partner is doing.

4. A relationship "on the rebound" is one


A. in which you fall in love very quickly



B. which is never successful



C. in which both partners have just finished a relationship

D. which start too soon after a previous relationship
5. What point is the writer making in the final paragraph'?


A. Humans are survivors



B. We benefit from painful experiences.

C. We forget unpleasant experiences quickly
D. Time will heal the pain

PART FOUR: USE OF LANGUAGE
A. Multiple-choice passage: Choose the best word or phrase to fill in each blank.(5 points)


A Success Story

At 19, Ben Way is already a millionaireand one of a growing number of teenagers who have (1) ………..their fortune through the Internet. What makes Ben's story all the more remarkable is that he is dyslexic, and was told by teachers at his junior school that he would never be able to read or write (2) ………. "I wanted to prove them wrong", says Ben, creator and director of Way search, a net search engine which can be used to find goods in online shopping malls.
When he was eight, his local authorities provided him with a PC to help with schoolwork. Although he was unable to read the manuals, he had a natural ability with the computer, and encouraged by his father, he soon began charging people E10 an hour for his knowledge and skills. At the age of 15 he set up his own computer consultancy, Quad Computer, which he ran from his bedroom, two years later he left school to(3) ……… all his time to business.
"By this time the company had grown and I needed to take on a couple of employees to help me," says Ben. “That enabled me to start (4) ……… business with bigger companies.” It was his ability to consistently overcome difficult challenges that led him to win the You Entrepreneur of the Year award in the same year that he formed Way search, and he has recently signed a deal (5) ……... £25 million with a private investment company, which will finance his search engine.
1. A. taken B. made C. put D. done
2. A. absolutely B. totally C. properly D. thoroughly
3. A. pay B. spend C. devote D. invest
4. A. having B. doing C. making D. bringing
5. A. valuable B. estimated C. priced D. worth

B. Gap-fill: Fill in each blank space with an appropriate word. (10 points)
Woman and gambling
It is hard to know exactly how many female compulsive gamblers there are. Unlike men, women are quick to realize that they gamble mainly for emotional (1) ____ than financial reasons. This (2) ____ them ashamed and thus less likely to look for professional help.
Sandra Garcia’s story is illustrative of the way in which many women become gambling addicts. In December 1995 Sandra won $2,000 in a lottery, (3) ____ meant that she and her husband were able to have a wonderful Christmas. Unfortunately, soon after the birth of the daughter, Sandra and her husband broke (4) ____ . Depressed and lonely, Sandra found gambling was a way (5) ____ filling the emotional void left by her failed marriage
From spending a few pounds a week (6)____ lottery tickets and scratch cards, Sandra was soon gambling $250 a month and was struggling to pay the bills. She always used to fill the fridge before she gamble but could rarely afford treats for her daughter. By April 2001 she was nearly $2,000 (7) _____ debt and was evicted from her flat. Not long after, Sandra was arrested (8) _____ stealing money from a friend in order to buy scratch cards. She decided it was time to (9) _____ up gambling forever and joined the support group Gamblers Anonymous. Since the, Sandra has (10) _____ to control her compulsion, but like all addicts, she know that the desire to gamble will never go away.

C. Use the correct form of the words in brackets. (5 points)
· That girl is quite an (1. EYE)____________!
· I will resign if you continue (2. REGARD) ________________ what I say
· She was late as she (3. ESTIMATE)_______________ how much time she’d need
· Kenneth gave her child a (4. HAND)____________ of sweets
· Politeness is one thing. Real kindness is another. You must learn to (5. DIFFERENT)________________ the two

PART FIVE: WRITING
A. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the printed above sentence(5 points)
1. Just thinking about his face at that moment makes me laugh
The very ……………………………………………………………………
2. The reason for the high proportion of the old is births rather than deaths
Births rather than deaths ……………………………………………………
3. Do you consider Jack one of your best friends?
Do you count ……………………………………………………………
4. Mr. John asked me to write this letter to you
It is at ……………………………………………………………
5. Regarding payment, most major credit cards are acceptable
As far as ……………………………………………………………


B. Rewrite the following sentences, using the word in the bracket. The second sentence must be as close as possible in meaning to the first.(5 points)
1. All of a sudden, Alice thought of a solution to the problem
OCCURRED
………………………………………………………………………………
2. Paul went to see the bank manager about getting a loan
VIEW
………………………………………………………………………………
3. The food at that new restaurant is not as good as the food at Mario’s
CRY
………………………………………………………………………………
4. When she sold the jewelry at such a low price, she was cheated
RIDE
………………………………………………………………………………
5. “You don’t appreciate me,” she complained
GRANTED
………………………………………………………………………………

C. Paragraph. (20 points)
Write a paragraph (about 150 words) on the topic “parents should allow children to watch TV”


-----The end ------

iquynh
24-05-2011, 04:18 PM
các bạn post bài mình đánh điểm cho nhé! tích cực lên nào

mai khanh linh
09-06-2011, 05:42 PM
đây là đề trường nào ?ở đâu vậy nhỉ

VŨ TUẤN HẢI
09-06-2011, 06:51 PM
PART TWO: GRAMMAR AND VOCABULARY
A. Put each verb in parentheses into an appropriate form (10 points)
· What a shame! I’d rather you (1. not dismiss)__________________________ like that. had not dismissed
· When I noticed the blank stare he (2. give)_____________________________ me, I (3. realize)______________ that he didn’t understand me. was giving, realised
· Would you be so kind as (4. switch off)____________________ the light when leaving? to switch off
· Just inside the outer layer of the earth’s atmosphere (5. be) are the elements necessary to protect it from ultraviolet rays, extreme temperature and threatening foreign substances
· The Swedish scientist, Alfred B. Nobel, left money (6. award) to be awarded to people who have done something important to help humankind.

· I didn’t see anyone, but I felt that I (watch) was being watched
· It’s imperative that the wildlife program (8. broadcast) (should) be broadcast tomorrow.
· The president (9. deliver) was to have delivered a speech, but in the end he (10. change) changed his mind

Không biết đề nào mà copy nguyên bản từ đề Olympic 30/4 năm 2009

C. Use the correct form of the words in brackets. (5 points)
· That girl is quite an (1. EYE) EYEFUL!
· I will resign if you continue (2. REGARD) DISREGARDING what I say
· She was late as she (3. ESTIMATE) UNDERESTIMATED how much time she’d need
· Kenneth gave her child a (4. HAND) HANDFUL of sweets
· Politeness is one thing. Real kindness is another. You must learn to (5. DIFFERENT) DIFFERENTIATE the two

PART FIVE: WRITING
A. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the printed above sentence(5 points)
1. Just thinking about his face at that moment makes me laugh
The very thought of his face at that moment makes me laugh
2. The reason for the high proportion of the old is births rather than deaths
Births rather than deaths cause the high proportion of the old
3. Do you consider Jack one of your best friends?
Do you count Jack as one of your best friends?
4. Mr. John asked me to write this letter to you
It is at Mr. John's request that I am writing this letter to you
5. Regarding payment, most major credit cards are acceptable
As far as payment is concerned, most major credit cards are acceptable


B. Rewrite the following sentences, using the word in the bracket. The second sentence must be as close as possible in meaning to the first.(5 points)
1. All of a sudden, Alice thought of a solution to the problem
OCCURRED
All of a sudden, a solution to the problem occurred to Alice
2. Paul went to see the bank manager about getting a loan
VIEW
~ with a view to getting a loan
3. The food at that new restaurant is not as good as the food at Mario’s
CRY
The food at that new restaurant is a far cry from the food at Mario's
4. When she sold the jewelry at such a low price, she was cheated
RIDE
~, she was taken for a ride
5. “You don’t appreciate me,” she complained
GRANTED
She complained that you/he/they took her for granted


Làm mấy phần này đă

trh10
19-06-2011, 11:29 PM
II
1. hadn't been dismissed.
2. was giving
3. realised
4. to switch off
5. are
6. to be awarded
7. was being watched
8. (should) be broadcast
9. was to have deliver

xuanloc123
25-06-2011, 06:57 PM
cái này chắc là đề Olympic năm nào nè...

shihos
10-08-2011, 01:41 PM
bạn post đáp án lên đi

iquynh
28-11-2011, 03:28 PM
Sorry!
I apologize to you for my disappearance for a long time, now I return to tienganh.com and I will attend the forum regularly to discuss and share my own English knowledge with you who love English and tienganh.com. I hope all of you will support me. Thank you very much, I love you all! :x :30_002:

iquynh
28-11-2011, 03:32 PM
đây là key cho mọi người, cảm ơn và xin lỗi v́ sự bỏ bê của ḿnh
key
PART ONE: PHONETICS (10 points)
1. B 2. D 3. C 4. C 5. A
6. A 7. B 8. A 9. A 10. C

PART TWO: GRAMMAR AND VOCABULARY
A. Put each verb in parentheses into an appropriate form (10 points)
1. hadn’t been dismissed 2. was giving
3. realized 4. to switch off
5. are 6. to be awarded
7. was being watched 8. (should) be broadcast
9. was to have delivered/ was to deliver 10. changed

B. There are 5 mistakes in this paragraph. Find and correct them. (5 points)
1. predictablepredict
2. did …soundsmade…sounds
3. controllablyuncontrollably
4. another people other people
5. dead tolldeath toll

C. Fill in each blank with one appropriate preposition. (5 points)
1. into 2. out 3. off 4. at 5. for
6. back 7. under 8. by 9. to 10. across

PART THREE: READING
A. Passage 1: (10 points)
1. D 2. F 3. A 4. C 5. E

B. Passage 2: (10 points)
1. C 2. D 3. C 4. D 5. D

PART FOUR: USE OF LANGUAGE
A. Multiple-choice passage (5 points)
1. B 2. C 3. C 4. B 5. D

B. Gap-fill: Fill in each blank space with an appropriate word. (10 points)
1. rather 2. makes/ leaves 3. which 4. up 5. of
6. on 7. in 8. for 9. give 10. managed
C. Use the correct form of the words in brackets. (5 points)
1. eyeful
2. disregarding
3. underestimated
4. handful
5. differentiate

PART FIVE: WRITING
A. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the printed above sentence(5 points)
1. The very thought of his face at that moment makes me laugh
2. Births rather than deaths lead to/ cause/ result in the high proportion of the old
3. Do you count Jack as one of your best friends/ Jack among your best friend?
4. It is at Mr. Foster’s request that I wrote this letter to you
5. As far as payment is concerned, most major credit cards are acceptable

B. Rewrite the following sentences, using the word in the bracket. The second sentence must be as close as possible in meaning to the first. (5 points)
1. All of a sudden, a solution to the problem occurred to Alice
2. Paul went to see the bank manager with a view to getting a loan
3. The food at that new restaurant is a far cry from the food at Mario’s
4. When she sold the jewelry at such a low price, she was taken for a ride
5. She complained that he took her for granted